הלימודים לתואר ראשון הפכו לחלק בלתי נפרד ממסלול החיים של רבים מהישראלים. לצעירים בישראל יש מסלול דומה יחסית הכולל שירות בצבא או במסגרת שירות לאומי או אזרחי, טיול גדול אחרי הצבא ובחירת מסלול הלימודים. ישראל היא אחת מהמדינות המשכילות בעולם והתואר הראשון מהווה כרטיס כניסה ישיר לשוק העבודה ולמגוון תפקידים ותחומי עיסוק.
מדוע כדאי ללמוד תואר ראשון?
התואר הראשון הפך לקריטריון מרכזי בתהליכי המיון וההשמה של עובדים חדשים. כיום ברוב התפקידים והמקצועות יש דרישת סף לתואר ראשון ממוסד לימודים מוכר. ברוב מקומות העבודה דורשים תואר ראשון כפי שהיה נהוג בעבר עם תעודת הבגרות. יש מקצועות שבהם ניתן לעבוד רק לאחר לימודים לתואר שני, לדוגמה פסיכולוגיה, ויש מסלולי לימוד לתואר הראשון המחייבים תקופת התמחות (סטאז’) ובחינות הסמכה חיצוניות.
הסיבות העיקריות מדוע כדאי ללמוד לתואר ראשון הן:
– השכלה אקדמית מעניקה את הידע התיאורטי העדכני ביותר ולרוב גם את הניסיון המעשי הדרוש לתפקיד.
– לפני נתוני הלמ”ס ההכנסה החציונית של בעלי התואר הראשון גבוהה ב-47% מההכנסה החציונית של עובדים בעלי תעודת בגרות מלאה. כלומר השכלה אקדמית מאפשרת שכר גבוה יותר.
– פיתוח מיומנויות וכישורים שונים.
– יש מקצועות בהם חייבים לעבור התלמדות מעשית במסגרת הלימודים.
– תואר ראשון מהווה תנאי סף למגוון רחב של מקצועות בשוק העבודה.
מה צריך כדי להתקבל ללימודים לתואר ראשון?
כדי להתקבל ללימודים לתואר ראשון יש לבדוק את תנאי הקבלה לפי תחום הלימודים. תנאי הקבלה למקצועות ההנדסה שונים מתנאי הקבלה ללימודים במדעי הטבע או במדעי החברה והרוח. לכן, מומלץ לבחור מראש את תחום הלימודים לפני תחומי העניין, יכולות, כישורים, שאיפות לקריירה וכו’, וכדאי להשוות את תנאי הקבלה בין כמה מוסדות לימוד.
אם מעוניינים להירשם ללימודים בפקולטה להנדסה במסלולים כמו תואר ראשון בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה, בהנדסה אזרחית, בהנדסת תעשייה וניהול או בהנדסת מכונות ומכטרוניקה יש לעמוד בתנאי הקבלה הבאים:
– ציון קבלה משולב לפחות 630 (חישוב על פי נתוני ציוני הבגרות ומבחן הפסיכומטרי), הציון הפסיכומטרי המינימלי לחישוב הציון המשולב הוא לפחות 550. התנאי ללימודי הנדסה אזרחית הוא ציון משולב לפחות 650.
– ציון 80 לפחות במתמטיקה 4 יח”ל, או ציון 70 לפחות ב-5 יח”ל.
– אנגלית 4 יח”ל בציון 70 לפחות או בציון 65 לפחות ב-5 יח”ל.
– פיזיקה 5 יח”ל בציון 70 לפחות.
– ציון 85 לפחות במבחן סיווג רמה באנגלית (מאל”ו).
תנאי הקבלה ללימודים לתואר ראשון בפקולטה למדעי החברה והרוח משתנים בהתאם למסלול. כך לדוגמה, תנאי הקבלה ללימודי כלכלה ומנהל עסקים וללימודי פסיכולוגיה הם:
– ציון משולב 580 לפחות.
– ציון 60 לפחות בבגרות במתמטיקה ברמה של 4 או 5 יח”ל, או ציון 80 לפחות ברמה של 3 יח”ל.
– ציון 80 לפחות באנגלית 4 יח”ל או ציון 70 לפחות ברמה של 5 יח”ל.
זכאות לבגרות מלאה.
– ציון 85 לפחות במבחן סיווג רמה באנגלית (מאל”ו).
תנאי הקבלה למסלולי הלימוד האחרים בפקולטה למדעי החברה והרוח הם קלים יותר, ולרוב יש להשיג ציון משולב 530 לפחות, זכאות לבגרות מלאה, ציון עובר באנגלית 4 יח”ל וסיווג 85 לפחות במבחן סיווג רמה באנגלית (מאל”ו).
תנאי הקבלה לתואר ראשון בבית הספר למדעי המחשב:
– ציון קבלה משולב 660 לפחות.
– זכאות לבגרות מלאה.
– בגרות באנגלית 4 יח”ל בציון עובר ומעלה.
– סיווג 85 לפחות במבחן סיווג רמה באנגלית (מאל”ו).
– ציון 92 לפחות במתמטיקה 4 יח”ל או ציון 80 לפחות ב-5 יח”ל.
מועמד ללימודים לתואר ראשון שאינו עומד בתנאי הקבלה יכול ללמוד במכינה הקדם אקדמית. יש להירשם למכינה ייעודית בהתאם למקצוע שרוצים ללמוד.